Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szólamok a barátságról!

2008.10.16

Szólamok a barátságról

Akinek fontos a szoros és tartós kapcsolat két ember között, általában tudja, hogy a barátság lényeges jellemzői a rokonszenv, a szeretet, a bizalom, az őszinteség, a titoktartás, egymás kölcsönös segítése és a szolidaritás egymás iránt. A barátság független az életkortól és a nemtől. A modern pszichológia szerint a férfi és a nő barátságának mindig van erotikus motívuma is, azonban a baráti kapcsolatban nem ez a legfontosabb elem. Más a helyzet egy elhidegült szerelmi kapcsolatban történt szakítás után, ahol a partnerek gyakran vigasztalják magukat azzal, hogy viszonyukat jó barátsággá alakítják át. A tapasztalat szerint ez ritkán sikerül.

Most nézzünk meg néhány szólamot a barátságról. Előbb ki-ki döntse el magában, hogy mit válaszolna a kérdésre, illetve nézete egyezik-e, vagy ellenkezik, a leirt állítással, majd vesse össze a véleményekkel.


1. Az igazi férfinak nincs barátja.

Helyénvaló az állítás. Az igazi férfi sokat dolgozik, ennek következtében tele van pénzzel, és annyi a nője, mint égen a csillag. Ezen kívül van még üzleti tanácsadója, ügyvédje, megbízható háziorvosa, van azért felesége is, no meg fajtiszta kutyája. Barátokra hogy is jutna ideje.


2. Egy nő életében legfontosabb a legjobb barátnő.

Így igaz. A legjobb barátnői tanácsai nélkül a nők ki lennének téve a világ kénye-kedvének, belebotlanának a legügyetlenebb férfiba, akkor esnének teherbe, amikor nem akarnak, és a felkínált legjobb állások mellett mennének el, nem érezve az élet adta legnagyobb lehetőséget. A legjobb barátnő látja az összefüggéseket, amelyeket képtelenek vagyunk saját sorsunkban felismerni, akkor is támaszunk, ha nincs szükség rá, és bízik bennünk, ha magunk már felhagytunk minden reménnyel.


3. Minden barátság érdekből fakad?

Ez nem igaz. Indulhat az érdekek egyezésével, de amikor jó elbeszélgetni, együtt sportolni vagy meginni egy kávét, az már nem érdek, hanem rokonszenv, szeretet – azaz barátság.


4. A legjobb barátnő saját lényünk leghívebb tükre.

Van benne valami. Általában azokhoz ragaszkodunk, akik nem szebbek, nem jobbak, nem okosabbak, nem butábbak, nem gazdagabbak, de nem is szegényebbek tőlünk. Pártérdekei azonosak a miénkkel, azt találja nevetségesnek, amit mi, egyszóval rokonlélek velünk.


5. A legjobb barátnőből válhat a legádázabb ellenség?

Több példa bizonyság rá. Az igaz barátnő kíméletlenül a másik szemébe mondja a kiábrándító dolgokat is: hízni kezdtél, kezdesz beszűkülni, mert keveset olvasol. Amit lát, jóindulattal a szemünkre veti, kérdés csak, hogy mikor milyen hangulatban és hogyan fogadja a kritikát. Ha állandóan kifogásokat talál, egyszer csak ráun az ember, és megvan a harag.


6. A jó barát, fontosabb, mint a házastárs.

Végképp nem igaz. Férj – és feleség – ha jó házasságban élnek, egyúttal legjobb barátai is egymásnak. A baj csak az, hogy az igazán jó házasság ritkább, mint a kifogástalanul jónak mondható barátság.


7. A távolság megöli a barátságot.(is)

Nem egészen. A barátság levelezés útján is fennmaradhat.

8. Nő és férfi között nem létezik igaz barátság.

Ez így nem igaz. Barátságnak nevezhető például az első közös éjszakáig számított idő, nevezhetjük barátságnak a plátói illetve távolsági szerelmet, és azt a rokonszenvet(inkább szánalmat), amelyet az erotikát egyáltalán nem árasztó férfi iránt érzünk. Nem nevezhetjük barátságnak a testi szerelem kiábrándultságán alapuló, valamiféle visszamaradt vonzalmat, amelyet ugyan szeretnénk barátságnak nevezni, de valójában már más érzésről van szó.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.