Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vonzások és barátságok

2009.11.22

Vonzások és barátságok

Van legalább egy igazi férfi barátod? Miért pont Ő az? A magyarázat egyszerű: a nők azonos szempontok alapján választanak férfi barátot és párt magunknak. Hogy megtarthasd e számodra fontos köteléket, ismerned kell a gyenge pontjait. Ha pedig többre vágynál… Nos, akkor is!

Minden ötödik nő állítja: a legjobb barátja hímnemű. Egy férfi, akivel minden bánatát és örömét megoszthatja, akit felverhet akár az éjszaka kellős közepén is, hogy belezokogjon a telefonba, és aki mellett – még ha párkapcsolatban áll is az illető – komoly kiváltságokat élvez. Az ilyen barátság általában csak addig tarthat, amíg az egyik fél nem talál olyan partnerre, akiben a barát és a szerető briliánsan ötvöződik. Onnantól kezdve ez a bizonyos harmadik feleslegessé, jobbik esetben mellőzötté válik. Hiszed vagy nem, férfi barátainkat ugyanolyan tudatossággal választjuk ki, mint potenciális lovagjainkat. Ez az oka annak, hogy ezek az ellentétes nemű barátok nagyrészt miattunk mennek tönkre: legyen szó barátságról vagy szerelemről, mi mindkét esetben figyelemre és gyengédségre vágyunk társaságunkért cserébe. Éppen emiatt vérzünk el olyan gyakran a nemek közti barátság mezején.


Könnyű kezdetek – nehéz végzetek


Mielőtt nekifogtam e cikknek, tartottam egy kis közvélemény-kutatást a közvetlen környezetemben a férfi-nő barátságok témájában. Őszinte leszek, nem lett könnyebb dolgom, ugyanis jócskán eltérő véleményekkel találkoztam. A lányok többnyire azt állították, hogy a barátság addig életképes, amíg egy kicsit is vonzódnak egymáshoz a felek, míg a fiúk sokkal magabiztosabban nyilatkozták, hogy számos nőnemű barátjuk van. Abban viszont mindenki egyetértett, hogy a nemek közti barátság legnagyobb ellensége a magány, ami gyakran az addig tabunak számító testiségbe hajszolja a feleket. De mi lesz azután?


Testi-lelki jó barátok?


Statisztikák szerint minden második nő-férfi barátságban egy idő után (!) előtérbe kerül a szex. A legérzékenyebb időszaknak a szakítás utáni fázis vagy egyéb kisebb-nagyobb traumák számítanak: iskolai, munkahelyi kudarcok vagy egy közeli családtag elvesztése. Ilyenkor az addig csak barátinak számító érzelmek könnyen felerősödhetnek.

Amikor a barátok szexuális kapcsolatba kerülnek egymással, viszonyuk két irányba változhat: vagy megriadnak a testiségtől és elhidegülnek egymástól, vagy intenzívebbé válik a kapcsolatuk, és észrevétlenül átalakul szerelemmé. A szerelem azonban sajnos kétélű. Ugyanis általában csak az egyik fél részéről van jelen, a másik szeretné, ha a barátság fennmaradna, de nem akarja szorosabbra fűzni a szálakat. Mi hát a tanulság? Ne áldozd fel a jó barátodat egy kellemes éjszaka kedvéért – ami a gondjaidat persze csak átmenetileg orvosolja.


A pasim és a haverom


Ez a két személy általában nem fér meg egy csárdában. Más a helyzet, ha már a párkapcsolatod kezdetén igyekszel elfogadtatni a barátodat, és nem egyfajta lappangó titokként kezeled. Értesd meg a pasiddal, hogy azzal, akit ő esetleges vetélytársnak gondol, valójában csak baráti szálak fűznek össze, és sose éreztesd vele, hogy a haveroddal jobban érzed magad. Ettől persze még nem biztos, hogy megkedveli, de legalább jobban elfogadja a dolgot.


Profit kontra konkurencia


A férfi-nő barátság jól működő vállalkozáshoz hasonlítható. Profitálhatunk belőle, de dolgunkat lényegesen megnehezítheti a felbukkanó konkurencia. Egy barátnak kétségtelen és praktikus előnyei vannak. Kereket cserél, megszereli a mosógépet, és nehéz holmik cipelésére is kiválóan alkalmas. Elkísér olyan helyekre, ahová kínos lenne egyedül érkezni, sőt, a kedvünkért még azt is eljátssza, hogy gyengédebb szálak fűznek bennünket egymáshoz. Ha azonban kedvenc barátunk szerelembe esik egy leányzóval, akkor a kapcsolat vagy életben marad, vagy nem. De akkor is így van ez, ha bennünket talál el Ámor nyila. Hiszen mint ahogyan már taglaltam, az új pasi nem biztos, hogy kitörő örömmel fogadja majd a barátot. Ha viszont a barátság mindezek dacára életben marad, akkor igazán szoros kötelékről van szó.


Barátságból szerelem


Minden barátságnak két fontos összetevője lehet: az érzelmi közelség és a tartósság, ám a barátságot leginkább az különbözteti meg a szerelemtől, hogy a felek között nincs szexuális kapcsolat. Furcsa, önmagát ismétlő folyamat ez, hiszen miután egy kapcsolatban már kialszik, a szerelem lángja és elhal a szenvedély, ugyanúgy visszaalakulhat barátsággá. A barátságnak és a szerelemnek több közös vonása is van: mindkét kapcsolatforma főbb pilléreit a rokonszenv, a bizalom, egymás elfogadása és a hasonlóság alkotja. A korábbi mélyebb ismeretség kétségtelen előnye, hogy a páros tagjai ismerik egymás gyengeségeit és már eleve egy mélyebb kapcsolatból eveznek a szerelem vizeire.


Érzések a barát iránt


Kifelé tartasz a baráti zónából, de fogalmad sincs, hogy miket kell megfontolnod? Igen, szerelembe esni könnyű, azonban ha a legjobb barátodról van szó, a helyzet kicsit bonyolultabb és kellemetlenebb. Ha megpróbálod felszedni a barátodat, nagyon óvatos léptekkel kell becserkészned.

Először is, fel kell tenned magadnak a kérdést, hogy ez valóban szerelem-e vagy csak egy múló szeszély. Meg kell győződnöd arról, hogy nem csak azért vonzódsz-e hozzá, mert magányos vagy. Viszont, ha már egy ideje így érzel, érdemes elgondolkozni, hogy mit tegyél.


Vajon ő ugyanazt érzi?


Mielőtt döntést hozol, hogy feltárod előtte az érzéseidet, küldj felé, néhány finom jelet az érzéseidről, így kiderítheted, hogy ő is táplál-e irántad romantikus érzéseket. Féltékeny esetleg a körülötted levő pasikra? Flörtöl veled, vagy többet ér hozzád a kelleténél? Ha, igen, valószínűleg az érzés kölcsönös.

Minden ölelést, érintést, pillantást, szót tudsz elemezni, ha akarod. De néha az egyetlen módja annak, hogy megtudd, hogyan érez, ha beszélsz vele erről. Ezzel, persze megkockáztatod, hogy elveszted a barátságát, viszont, ha nem teszed meg, egy igaz szerelem lehetőségét teszed kockára. Ha elérkezettnek látod az időt, mondd el neki, hogyan érzel és adj neki időt, ha szükséges, hogy átgondolhassa ezt az egész szituációt.

Helyzetek, melyeket kerülj el
A kezdetektől legyenek tiszták az érzelmeid, beszéljétek át és ne egyből ugorjatok be az ágyba. Az alkalmi szex ritkán válik komoly kapcsolattá és még a barátságot is kockára teszitek.

Különösen légy óvatos, ha már van barátnője. Ha ebben az esetben felfeded az érzéseidet, oda vezethetnek, hogy te csak az egyik nő leszel, vagy választania kell közted és a barátnője között, ami szintén a barátságotokat veszélyeztetheti.


Ha minden jól megy, nagy a romantika, akkor kapcsolhattok kicsit gyorsabb sebességre is, mert elég időt töltöttetek már együtt azelőtt, hogy alaposan megismerjétek a másikat. Vagyis, ne dőlj be ennek teljesen, hiszen most más oldaláról kell, hogy megismerjétek egymást, más státuszt töltötök be egymás életében.


Kétélű fegyver


A szerelem, sajnos, sokszor hasonlít egy csatatérre, és végződik összetört szívekkel. Mindazonáltal a legtöbb jó kapcsolat barátsággal indul, ezért, ha gond van, ne add fel, küzdj meg érte! Azt azonban ne feledd, hogy ha valamelyikötök visszalép, vagy úgy gondolja, hogy mégis jobb volt, amikor csak barátok voltatok, a kapcsolat már soha nem lesz a régi. Érdemes ezt megfontolni!


Baráttípusok

A szívtipró


Ő az, aki görcsösen ügyködik azon, hogy megőrizze függetlenségét, ugyanakkor minden alkalmat megragad a csábításra és jól ismeri annak minden eszközét. Esze ágában sincs igába hajtani a fejét, így a lányok is sűrűn váltakoznak körülötte. Ha viszont a barátjának tekint, azon szerencsés nőneműek közé tartozol, akiket tisztel. Tabunak számítasz nála, csak vigyázz, nehogy belehabarodj, mert akkor véged van!

A laza haver


Igazából, mint nő nem jössz be nála. Ennek két oka lehet: vagy azért, mert kb. ezer éve ismer, vagy egyszerűen nem vagy az esete. Ellenben annál inkább potenciális zsákmányt jelentenek számára a barátnőid, így gyakran felbukkan a törzshelyeiteken vagy csatlakozik hozzátok a moziban. Barátságotok egészen addig kitarthat, amíg nem jelenik meg életében a nagy Ő.

A lovag


Előnyös adottságai ellenére kifejezetten magányos. Rengeteget fáradozik mind egzisztenciája, mind vonzó külseje kialakítása érdekében. Ettől függetlenül valamiért nem képes kialakítani egy számára megfelelő kapcsolatot. A hiba nem biztos, hogy benne van, lehet, hogy túl magasra állítja a mércéjét, vagy egyszerűen csak túl elfoglalt egy kapcsolathoz.

Az álbarát


Ő az, aki – mivel nem tud másképpen a közeledbe férkőzni -, inkább vállalja a barát szerepet. Szíve mélyén halálosan szerelmes beléd, de készséggel végighallgatja a szerelmi történeteidet, csalódásaidat, csakhogy a társaságodban lehessen. Ha kell, még lábtörlőnek is odatartaná magát. Vigyázz rá, mert minden elérzékenyülésedet, gyengeségedet jelnek veheti.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.