Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tudod, milyen fitnesztípus vagy?

2008.10.22

  Tudod, milyen fitnesztípus vagy?Bármikor elcsábulsz egy sütizés kedvéért, vagy megingathatatlan vagy, ha az edzésről van szó? A legújabb kutatások szerint személyiséged, pszichés karaktered tükröződik testalkatodon, izomzatodon. Sőt, még az is észrevehető rajta, milyen érzelmi állapotban vagy épp.


Érzelmi típus - A konfliktuskerülő
> Néha gondolkodás nélkül vágod rá az igent olyan kérdésekre is, amelyekre szívesebben mondanál nemet?
> Gyakran érzed magad frusztráltnak, mert nem akarsz megbántani másokat a véleményeddel?
> Előfordul, hogy füllentesz csak azért, hogy könnyebben egyezségre juss?
> Úgy érzed, nem értékelik kellőképp munkádat?
> Érezted már, hogy "levegőnek néznek"?
Árulkodó jelek: kissé hajlott testtartás, beesett mellkas, elődomborodó has, csapott vállak.
Tipp: Törekedj arra, hogy egyenesebb, határozottabb legyen a testtartásod - ez önbizalmadra is hatással lesz.

Érzelmi típus - A vezető
> A legfontosabb, hogy elvégezd a munkád, és nem érdekel, hogy másokat esetleg ezzel a háttérbe szorítasz?
> Nehezedre esik rugalmasan változtatni elképzeléseiden?
> Bármikor konfrontálódsz?
> Sokszor vagy kritikus másokkal, ha azok nem a te elképzeléseid szerint cselekszenek?
> Robbanékony természetű vagy?
Árulkodó jelek: "Kint a mell, bent a has." Katonás testtartásod is jelzi, határozott típus vagy. Egyenes nyak, markáns fejtartás, tónusos, feszes izomzat.
Tipp: Az edzések célja a relaxáció mind fizikális, mind pszichés értelemben.

Érzelmi típus - A maximalista
> Semmiből sem akarsz kimaradni?
> Gyakran vállalsz többet, mint amennyit képes vagy teljesíteni?
> Előfordul, hogy nem tudod elvégezni munkáidat, mert túl sok mindent csinálsz egyszerre?
> Gyakran gondolod, hogy a szabályok rád nem vonatkoznak?
> Előfordult már, hogy egocentrikusnak neveztek?
Árulkodó jelek: Hízásra hajlamos testalkat, gyenge izomtónus, rossz izomkontúrok.
Tipp: A leghasznosabb, ha összetett edzést végzel, mely az izomzati tónust erősíti, de fogyasztó, szálkásító hatása is van.

Érzelmi típus - A kitartó
> Gyakran maradsz komoly olyan helyzetekben, amikor mások nevetnek?
> Előfordul, hogy makacsnak, konoknak neveznek?
> Ha kihívások, nehézségek előtt állsz, az első gondolatod: Állok elébe?
> Magadban tartod az érzéseidet, legyenek akár jók vagy rosszak?
Árulkodó jelek: "Tömör" testalkat, védekező testtartás, behúzott vállak. A test gyakran kisebbnek tűnik, mint amekkora valójában.
Tipp: Próbálkozz olyan gyakorlatokkal, melyek segítenek abban, hogy megtanulj bánni a testeddel.

Edzés konfliktuskerülőknek
Cél: a törzs erősítése, mely segít a helyes testtartás kialakításában.

1
Kar- és lábemelés fekvésben
A gyakorlat a hasizmokat és a gerincfeszítőket erősíti, ezáltal a törzset feszesebbé teszi.
Feküdj hanyatt a földön, csípőd és térdeid 90 fokos szögben behajlítva! Karjaid tested mellett legyenek! Lassan nyújtsd ki a bal lábadat és engedd a talaj felé, közben a jobb karodat emeld magastartásba! Végezz lassan láb- és kartartáscserét! 20 ismétlés ajánlott!

2
Zsámolyra lépés válltól nyomással
A gyakorlat a hátizmokat, a farizomzatot, a vállakat és a törzs izomzatát erősíti.
Állj egy zsámoly elé alapállásban, kezeidben egy-egy kézisúlyzóval! Emeld a súlyokat válladhoz! Lépj fel a zsámolyra jobb lábaddal, közben bal térdedet lendítsd csípőmagasságig!
A mozdulat során nyomd a súlyokat magastartásba! Lépj vissza kiindulóhelyzetbe, és végezd el a feladatot a másik oldalra is! 20-20 ismétlést végezz mindkét lábbal!

3
Kar- és lábemelés térdelőtámaszban
A gyakorlat a gerincfeszítőket, a hátizomzatot, a farizmokat és a vállat erősíti.
Helyezkedj el térdelőtámaszban, majd emeld egyszerre jobb karodat és bal lábadat nyújtva vízszintes helyzetig! Lassan mozogj! Tartsd ki a mozdulatot két ütemen keresztül, majd térj vissza kiindulóhelyzetbe! 20 ismétlés javasolt mindkét oldalra!

4
Karkörzés kézisúlyzókkal
A gyakorlat erősíti a vállizmokat, javítja a testtartást.
Állj vállszéles terpeszállásba, kezeidben egy-egy kézisúlyzóval! Karjaidat emeld oldalsó középtartásba, majd lassan végezz karkörzéseket a tested előtt! Húzd ki magad, tekinteted előrefelé nézzen! Végezz tíz körzést előre-, majd tízet hátrafelé!

Ideális kardióedzésed Olyan gyakorlatokat végezz, melyek a törzs munkáját fokozzák! Igyekezz hetente 3-5 alkalommal, egyenként 30 perces időtartamban mozogni! Javasolt mozgások: ellipszistréner, túrázás, kick-box aerobik, slide aerobik.

Edzés vezető típusúaknak
Cél: a túlzott izomtónus lazítása és a pszichés relaxáció.

1
Homorítás-domborítás
A gyakorlattal a hátizmok és a csípőizmok mozgékonysága fokozható.
Helyezkedj el térdelőtámaszban, majd térdeid nyújtásával lassan nyomd a csípődet felfelé! A lábnyújtással egy időben karjaidat is nyújts ki, tested fordított V betűhöz hasonló helyzetet vegyen fel! Talpaid végig a talajon maradjanak, ne emelkedj lábujjhegyre! Ebben a helyzetben igyekezz nyakizmaid és hátizomzatod ellazítani! Lassan ereszkedj vissza térdelőtámaszba! Öt ismétlést végezz sorozatonként!

2
Felülés gyakorlat
A feladat a hasizmokat erősíti, illetve nyújtja a combhajlítókat.
Feküdj hanyatt a földre, karjaidat emeld magastartásba! Kilégzés közben emeld fel a fejed, majd a nyakad a földről, és lassan emelkedj ülésbe! Ezután hajolj előre és igyekezz ujjaidal megérinteni lábujjaidat! Lassan feküdj vissza hanyatt fekvésbe, majd ismételd a gyakorlatot! Öt ismétlést végezz!

3
Lábkörzés hanyatt fekvésben
A gyakorlat a csípőizmokat, a combhajlítókat edzi, javítja a csípőízület mozgékonyságát.
Feküdj hanyatt a földre, karjaid a talajon, 45 fokos szögben a tested mellett! Feszítsd meg a hasizmaidat és húzd a jobb térdedet a mellkasodhoz! Lassan nyújtsd ki a lábad függőleges helyzetbe! Jobb lábad lassan engedd oldalra, lefelé rézsútos tartásba, és végezz öt kis tölcsérkörzést az óramutató járásával megegyező irányba, majd ötöt azzal ellentétesen! Újra hajlítsd be a térded és térj vissza kiindulóhelyzetbe! Mindkét oldalra három-három sorozatot végezz!

4
Hátdomborítás lebegőülésben
A gyakorlat edzi a hasizmokat és a csípőhajlítókat, nyújtja a hátizomzatot és a vállakat.
Ülj a földre, térdeidet húzd a mellkasodhoz, majd fogd át őket két kézzel! Nyakadat hajlítsd előre, állad a mellkasodhoz közelítsen! Ezzel egy időben amennyire csak tudod, a hátad is domborítsd! Ebben a helyzetben nyújtsd ki lábaidat ferdén előrefelé, felfelé, közben karjaidat emeld oldalsó középtartásba! Lassan húzd vissza térdeidet a mellkasodhoz, és fogd meg karjaiddal! Három sorozatot végezz egyenként öt ismétléssel!

Ideális kardióedzésed A testi és lelki lazításhoz olyan feladatokat végezz, melyek fejlesztik rugalmasságodat, mozgékonyságodat. 30 perces edzéseket végezz heti 3-5 alkalommal! Javasolt mozgások: táncos alapú aerobikórák, illetve jóga és úszás (az izmok és az ízületek nyújtása miatt.)

Edzés maximalistáknak
Természeted, hogy túlvállald magad. Az edzések megtanítanak arra, hogy megismerd határaid.

1
Guggolás egykezes súllyal, bicepszgyakorlattal kombinálva
A gyakorlat a farizmokat, a combizomzatot és a karhajlító izmokat erősíti.
Állj vállszéles terpeszbe, kezeidben egy-egy kézisúlyzóval! Ereszkedj guggolásba, combjaid vízszintes helyzetig süllyedjenek! Törzsedet tartsd végig egyenesen, tekinteted előrefelé nézzen! Lassan menj vissza állásba, közben karhajlítással emeld a súlyzókat a vállaidhoz! Tíz ismétlést végezz!

2
Oldalemelés felugrással
A gyakorlat a farizmokat, a combizmokat és a deltaizmot erősíti.
Állj vállszéles terpeszbe, kezeidben egy-egy kézisúlyzóval! Térdeidet enyhén hajlítsd be! Ugorj fel a levegőbe, közben emeld karjaidat oldalra, felfelé! A talajra érkezés után süllyeszd a csípőd, majd rugaszkodj el újra a talajról, és végezd el megint az előbbi karmozdulatot! Két sorozat egyenként tizenöt ismétléssel ajánlott!

3
Dupla hasprés
Feszessé, erőssé teszi hasizomzatod.
Feküdj hanyatt fekvésbe, térdeidet húzd fel, talpaid a talajon! Kezeidet tedd a tarkódra, ujjaidat ne kulcsold össze! Lábfejeidet feszítsd le! Hasizmaid segítségével igyekezz felváltva a felsőtestedet, majd az alsótestedet felemelni a talajról! 15 ismétlést végezz!

4
Kerékpározás széken
Erősíti a has- és a csípőizmokat.
Ülj egy szék szélére, és kapaszkodj meg két oldalában testhelyzeted rögzítése érdekében! Dőlj hátra törzseddel, és feszítsd meg a hasizmaidat! Nyújtsd ki a lábaidat előrefelé a levegőben kb. csípőmagasságban! Lassan kezdj el bicikliző mozdulatot végezni lábaiddal! 30 ismétlést végezz!

Ideális kardióedzésed Olyan kardiómozgást válassz, melynek révén mérheted teljesítményed javulását! Végezz interval edzéseket futószalagon vagy taposógépen! A szabadban például a hegyikerékpározás javasolt. Legalább félórás edzéseket végezz heti 3-5 alkalommal!

Edzés kitartó típusoknak
A cél a testtartás lazítása. Ezáltal karcsúbbnak, sőt magasabbnak tűnsz majd.

1
"Úszás"
A gyakorlat a hátizmokat, a farizmokat, a vállat és a combizmokat erősíti.
Feküdj hasra, karjaid magastartásban legyenek! Emeld fel egyszerre a talajról a bal lábad és a jobb karod! Tartsd ki a mozdulatot három-négy ütemen keresztül, majd cserélj kar- és lábtartást! Mindkét oldalra 20-20 ismétlést végezz!

2
Törzsforgatás döntött törzzsel
A gyakorlat a ferde és egyenes hasizmokat erősíti.
Állj csípőszéles terpeszbe, karjaid oldalsó középtartásban! Hasizmaid segítségével fordítsd a törzsed jobbra, közben dőlj előre törzzsel! Annyira kell előredőlnöd, hogy ujjaid a talajt érintsék. Lábaid végig nyújtott helyzetben legyenek! 20-20 törzsfordítást végezz mindkét oldalra!

3
Láblendítés
Szálkásítja, formálja a hasat és a combokat, miközben jelentősen növeli a csípőízület mozgékonyságát.
Állj egy szék mellé, fogd meg a háttámláját a hozzád közelebb eső felén! A széktől távoli lábadat lendítsd előrefelé, félkörívesen úgy, hogy a tested előtt mozogjon! Kb. csípőmagasságig lendítsd a lábadat. Mindkét lábbal 20-20 ismétlést végezz!

4
Fordított bicepszgyakorlat egykezes súlyzóval
A gyakorlat a mellizmokat, a karhajlító izmokat erősíti, miközben erősíti a vállakat.
Állj vállszéles terpeszbe, kezeidben egy-egy kézisúlyzóval, tenyereid előrefelé nézzenek! Hajlítsd be a karjaidat, és emeld a súlyzókat a vállaidhoz! Nyomd ki a súlyokat oldalra, felfelé, majd engedd vissza őket kiindulóhelyzetbe! 10 ismétlést végezz!

Ideális kardióedzésed Olyan gyakorlatokat válassz, melyek "nyújtják" testedet. Ilyen például az úszás vagy a röplabda, esetleg a kosárlabda. Ha szeretsz kirándulni, próbáld ki a nordic walkingot, ahol a bothasználat miatt a felsőtest munkája jelentős. Heti 3-5 alkalommal 30 perces edzéseket végezz.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.