Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A csúfolás

2008.10.22

A csúfolás

A csúfolás sajnos egyre több gyerek életét keseríti meg, abban az esetben ha ő maga az áldozat. Csúfolnak valakit ha jól tanul, ha éppen nem a legutóbbi divat szerint öltözködik, ha szeplős, ha az alkata nem átlagos(soványabb, kövérebb), tehát szinte mindenkit, aki egy kicsit is eltér a megszokottól.

 

 

A csúfolás oka(i)

Sokszor nem is arról van szó, hogy a csúfolónak bármi baja van az áldozattal, hanem inkább magára szeretné felhívni a figyelmet. Tehát meg akarja magáról mutatni, hogy ő hú de ,,menő``, azaz hogy ő az úgynevezett falkavezér, aki ki mer kezdeni bárkivel és hogy őt bizony emiatt tisztelni kell. De az is előfordulhat, hogy ezzel akarja leplezni a gyerek, a gyengeségét. Ezt már sok megfigyelés és kutatás is bizonyította. Sajnos ezek az emberek nem is sejtik, hogy mekkora traumát okoznak a társaiknak. Sok esetben fordul elő, hogy a csúfolásnak kitett gyerek nem tud szabadulni a rossz emlékektől és bizony pszcihológushoz  kell hogy forduljon, hogy egyáltalán fel tudja dolgozni ezeket a sérelmeit.

 

 

Hibás vagyok?

Hibás vagyok?- Teszed fel a kérdést magadnak. Ez sok mindentől függ. Hogyha ,,csak`` 1-2 ember  csúfol, akkor nem biztos, hogy benned van a hiba. De, ha már mondjuk 5-6 személy folyamatosan teszi tönkre a mindennapjaidat, ideje lenne elgondolkoznod, hogy mondtál-e illetve tettél-e valami olyasmit, amit nem kellett volna, vagyis megbánthattál-e valakit az esetleges múltbeli viselkedéseddel. Ha úgy találod, hogy nem ártottál egyik embertársadnak sem semmit, akkor a következő szekálódás alkalmával nyugodtan felteheted a kérdést, hogy mi a bajuk veled. Természetesen, ha nem tudnak értelmes érveket felsorakoztatni, akkor nem is érdemes tovább foglalkoznod az üggyel. De bizony, ha rájöttél, hogy hibáztál, akkor sürgősen kérj bocsánatot. Hidd el, ha bocsánatot kérsz, kisebb-nagyobb valószínűséggel megbocsátanak. Bár ez függ attól is, hogy mekkorát hibáztál.

 

 

 

Megoldások, avagy mit tehetsz

Ha nem vagy hibás semmiért, akkor(mint már előzőleg leírtuk) beszéld meg a problémá(ka)t. De gondoljunk arra is, hogy ez az egész marad úgy ahogy volt és újabb megaláztatásokon kell átesned. Ez, csak akkor valósulhat meg, ha hagyod magad! Először, hagyd, mondjanak amit akarnak. Hogyha látni fogják, hogy fel se veszed az ő sértéseiket, akkor egy idő után bizony látni fogják, hogy nem tudnak felhúzni(pedig ez a céljuk). És ezek után akkor ki akar egy nyugodt lélekkel foglalkozni, akit semmivel nem lehet felbosszantani? Senki. A probléma könnyebbik része megoldva. De mi van akkor, ha kitartóbb szekálókkal áldott meg az ég? Persze, amikor hosszabb ideje tűröd ezt az egészet, akkor már teljes nyugodtsággal vissza is vághatsz valamit. Pl.: Sokszor mondják neked hogy stréber vagy? Vesd oda nekik, hogy unalmasak, találjanak ki valami újat, ha nem megy, akkor meg ne erőlködjenek. Jobb esetben köpni-nyelni nem tudnak majd. Előfordulhat az is, hogy ezek a csúfolások fizikai bántalmazásig fajulnak. Ebben az esetben AZONNAL szólj vagy a szüleidnek, vagy a tanárjaidnak, vagy egy olyan felnőttnek, akiben teljesen megbízol. Hidd el, nem ciki és nem is árulkodás ha szólsz nekik. Hiszen az ilyen magatartás nem normális. De ha te hagyod, hogy bántalmazzanak, titkolod, akkor hidd el, magadnak teszel rosszat. Nem másnak, saját magadnak.Ezért jól gondold meg, hogy szenvedsz-e egy ideig, amely súlyos lelki gondokkal jár együtt, vagy pontot raksz az ügy végére. A választás a tiéd. 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.