Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Otthoni gondok, amik veszekedést szülnek

2008.10.22

Otthoni gondok

 

Mint mindenhol az életben, otthon is előfordulhatnak problémák. A veszekedéseket igyekezni kell elkerülni, hiszen könnyebb kompromisszumokat kötni, mintsem egy hétig haragban lenni a család bizonyos tagjaival.

 

Ki birtokoljon és mit
Nagyon sokszor hallhatjuk a testvérek közötti veszekedésben, a szokásos mondatokat: ,,Most enyém a TV! Most enyém az a játék! Most enyém ez és az, rá sem nézhetsz!`` Ez persze a család többi tagjával is előfordulhat. Minden esetre érdemes egyezségeket kötni, hiszen az állandó veszekedésektől nem csak te szenvedsz, hanem a környezetedben élők! 
 

 Megoldás
Ha egy időben mennek a különböző TV műsorok, de csak egy televízió van a házban, akkor köthettek egy egyezséget, hogy egyszer ezt nézzük, egyszer meg azt. De a megoldás kulcsa lehet az is, hogy azon az egy napon a barátnődnél alszol mindig, és együtt nézitek a kiválasztott műsort együtt. Ez így jobb is, mert akkor később ki is tudjátok együtt beszélni a sorozatban történteket. Vagy ott van a végső megoldás, ami az új TV vásárlását eredményezi. Nem kell óriási televízióban gondolkodni, már 37 centis átmérőjűt lehet kapni 25-30 ezerért. Karácsonyi illetve születésnapi ajándéknak tökéletes, nem?  

 

Nem takarítod ki a szobádat
Örökös viták kezdeményezője. Édesanyád benéz a szobádba, elsápad és azt mondja, hogy: ,,Olyan a szobád, mintha hurrikán söpört volna végig rajta! Ideje rendet rakni!`` Te persze füled botját sem mozgatod. Telik az idő és ha egy idegesebb pillanatában les be anyukád a szobádba, persze hogy robban az időzített bomba, ami végül büntetést is eredményezhet!
Megoldás
Megpróbálhatsz egyezkedni édesanyáddal, hogy a nagyobb ünnepek előtt óriási nagytakarítást fogsz mindig csinálni. Így máskor békén fog hagyni, te is jól jársz, ő is, hiszen a takarítás pont azelőtt lesz megejtve, mielőtt mondjuk a vendégek jönnének az ünnepekkor. Ha ez nem válik be, akkor próbálj meg egy rendszert kialakítani, hogy mondjuk 2 hetente kitakarítod a szobád. Letörlöd a port, felporszívózol, felmosol. Mi ez neked? Ha ügyes vagy, és nem állsz le duzzogni, hanem teszed a dolgod, akár 30-40 perc  alatt végezhetsz az egész dologgal!

 

Nem segítesz semmit
Édesanyád főz, mos, takarít, gyereket próbál nevelni. Nem csoda, ha a nap végére szó szerint, kinn van a nyelve a szájából. Ennyi munkát persze, hogy nem tud egy ember megcsinálni, vagy ha igen akkor idegileg és fizikailag padlót fog fogni előbb-utóbb.

 

 

http://www.hirado.hu/Hirek/2008/12/~/media/News/Hirado/Hirek/2008/12/08/10/58235_Lifestyle_White_3.jpg.ashx

 

 Megoldás
A te dolgod amúgy is csak a tanulás. Egy-egy alkalommal elmosogathatnál, vagy felporszívózhatnál a lakásban. Ha máskor nem is, akkor legalább ünnepekkor segíts magadtól édesanyádnak!  Érdemes a testvéreket is belevonni a segítség nyújtásba, főleg ha 10 éven felüliek. Együtt, rövidebb idő alatt sokkal több mindent meg tudtok csinálni, és még édesanyátok is örülni fog. Hidd el, ha érzi hogy nem annyi  a munka körülötte és jut ideje egy kicsit pihenni is, mindjárt nem lesz olyan ingerült, szeszélyes. Így esetleg nagyobb eséllyel pályázhatsz egy egész estés kimaradásra a barátokkal…

 

 

Sohasem beszélgettek
A szülők elkezdenek aggódni, hogyha egy idő után a gyerek semmit sem hallat magáról. Nem mesél az iskolában történtekről, a barátairól sem. Így a legtöbb szülő a legrosszabbra gondol és azt hiszi, hogy a gyerek rossz társaságba keveredett. Ne feledd, ilyenkor okkal hihetik ezt a szülők, hiszen ha te egy szót sem szólsz otthon, akkor nem várhatod el, hogy azt higgyék minden rendben van!

  

Megoldás
Ha máskor nem is, legalább hétvégén mondj valamit a szülőknek magadról. Nem kell minden részletet elmondanod persze, elég ha a lényeget közlöd. Így a szülők sem fognak semmi rosszra gondolni, minden mehet a normális kerékvágásban.

Ne morogj, ha csinálni kell valamit, és ez keresztülhúzza a terveidet egy bizonyos szintig!
Egész nap gépeznél, vagy tévéznél, csavarognál. Jól hangzik, de valamikor édesanyád is megkérhet valamire. Ilyenkor persze úgy érzed, hogy keresztül húzták az összes tervedet, és hogy nem lehet igaz, már megint mit akarhatnak tőled. A hangulatodnak ez alapján lőttek, édesanyádhoz is úgy mész oda, hogy: ,,Na már megint mit kell csinálni.``- és csak fújtatsz, morogsz, rosszabb esetben csapkodsz és hisztizel, hogy nem hagynak békén. Ezzel nem csak magadnak ártasz, de a környezetednek is. Édesanyád látja, hogy nem szívesen csinálod azt ami feladatot ő adott neked, így még ő is ideges lesz, hogy nyári szünet van és nem igaz hogy nem tudsz egy kicsit segíteni. Ha rámenősebb típus és érdeklődik, te pedig csak tovább duzzogsz, akkor a bomba vagy akkor, vagy 10 perc múlva, de robbanni fog.
  

Megoldás
Mi lenne, ha a morgolódásra fordított energiádat inkább a munkába ölnéd bele? Különben is ha hisztizel, nyávogsz azzal csak az időt pocsékolod. Tehát, ha nem rágódsz annyit a dolgon, akkor gyorsabban is végezhetsz és visszatérhetsz az eredeti tevékenységedhez. Édesanyád is biztosan számtalanszor mondott le valamit akkor, amikor mondjuk te egészen kicsi gyerek voltál. 1-2 ilyen alkalomba nem fogsz belehalni. Nekiállsz, megcsinálod gyorsan és folytatod
ott a lustálkodást, ahol abbahagytad. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.