Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fehér pompa

2009.11.22

Fehér pompa

A fehér a legvilágosabb szín, amely minden fényt visszaver. Nem véletlenül festik délen a házakat hófehérre, ezzel teszik elviselhetőbbé a klímát odabent. De a fehér az északi, hűvösebb éghajlatú vidékek lakóinak fegyvere is a sötétség ellen.

Nincs még egy szín, ami ennyire semleges lenne, mégis ennyiféle jelentéstartalmat hordozna. Lehet szűzies, ártatlan – fehér a liliom és fehér az első áldozók ruhája. Lehet édes, mint a cukor és tápláló, mint a liszt. Jelentheti az ételnek zamatot adó fűszert, hiszen ez a sókristályok színe is. És természetesen lehet hideg, ugyanakkor mindent megszépítő, mint az első hótakaró, vagy szigorú és könyörtelen, mint a sarkvidék jégmezői.
Ha csupa fehérbe öltöztetjük otthonunkat, biztosan nem hibázhatunk. Ráadásul a fehér nem csupán egyetlen szín, hiszen rengeteg árnyalata van, melyeket akár keverhetünk is egymással anélkül, hogy megzavarnánk a vakító üdeséget.

Hófehér
Ez a valóban tiszta „színtelen” szín a lehető legvakítóbb, legragyogóbb árnyalat. Éppen ezért vigyáznunk kell vele, hogy ne alkalmazzuk minden területen egyforma intenzitással. Napsütötte teraszok padlózatának semmiképpen nem ajánlott, hiszen annyira visszaveri a fényt, hogy kápráztatni fog, így nem lesz kellemes napközben kint tartózkodni. Nem árt tudni azt sem, hogy bár a fehér padlóburkolat lényegesen megnagyobbítja a teret, korántsem ad olyan biztonságérzetet, mint egy sötétebb. Ráadásul minden maszat, piszok meglátszik rajta, ezért csakis olyan otthonba ajánlott, ahol nincs közvetlen kertkapcsolat, vagy odabent mindenki leveszi a cipőjét. Kisgyerekes családokban fehér kanapékárpitot sem érdemes használni. Ha mindenképpen ilyenről álmodunk, csakis levehető, mosható huzatot válasszunk.

Törtfehér
Egy mákszemnyi feketével keverve úgynevezett piszkosfehéret, illetve törtfehéret kapunk, ami ugyanolyan elegáns, mint a hófehér, de kevésbé kényes. Van, aki azért ódzkodik tőle, mert  valóban „piszkos” érzetet kelt benne, ugyanakkor, ha nincs közvetlenül hófehér mellett, lehet, hogy észre sem vesszük a különbséget. Nem vakít annyira, de kevésbé steril, kicsit melegebb hatású is, mint a valódi fehér, ezért sokan szeretik.

Ekrü
Majdnem fehér ez is, de van benne egy kevés drapp, amitől elegáns, finom tónust kap. Színesnek nem nevezhetjük az ekrüre festett falat, mégis egy hangulattal melegebb, lágyabb, mint a hófehér, s talán barátságosabb is. Szép, ha valódi fehérrel keverjük, a tone-in-tone kontraszt végeredménye egy finom, nőiesen harmonikus enteriőr lehet.

Nyers szín
Természetesebb hatású, rusztikusabb a habos fehérnél a fehérített vászon, a kézzel szőtt kelmék árnyalata, amely ugyan fehér, mégis érződik rajta a természetes anyagszerűség. Modern és klasszikus környezetben egyaránt megállja a helyét, de leginkább kőburkolatok, durvábban kidolgozott felületek mellett mutat jól.

Ezüstfehér
Kicsit szürkés, de nem piszkos, inkább fémes, ezüstös tónusú, olykor csupán a hordozóanyag eredménye. A fényes felületű textilek, taftok, vagy az üvegfelületek tükröződése létrehozhat ilyen ezüstös fehéret, ami nemcsak rendkívül elegán, de ugyanakkor hűvös és pompázatos, sőt, igen különleges, extra is, különösen más fehérek társaságában.

 


 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.