Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ruháink otthona

2009.11.22

Ruháink otthona

A megoldást a ruhák praktikus, függőleges tárolására a XVII. században találták meg Spanyolországban, ott jelentek meg ugyanis a nagy ruhásszekrények, melyeket kettesével-hármasával állítottak a hálószobába. Manapság, amikor egyre több a holmi, érdemes ehelyett egy gardróbot építeni.
 

Nagy lakásban kialakíthatunk a hálószobában vagy annak közelében egy jól szellőztethető helyiséget, ahol öltözködhetünk és minden ruhaneműnek, cipőnek sőt, ágyneműnek, éppen nem használt táskának, bőröndnek megvan a maga helye.
Ha erre nincs mód, leválaszthatjuk a szoba egy részét gardóbnak, vagyis járható szekrénynek, amibe beléphetünk. Ehhez minimum 120 cm mélységre van szükségünk: 60 cm a ruháknak, 60 cm közlekedésre.
Kis lakásban falfülkét, sarkokat, beugrót építhetünk be. Akasztós szekrénynek minimum 60 cm mélység szükséges. De akár a szoba egyik fala mentén is kialakíthatunk gardróbszekrényt.
A rendelkezésre álló hely alapján dönthetünk toló-, nyíló vagy harmonika ajtó mellett. A nyíló ajtó több helyet igényel, mint a harmonika- vagy a tolóajtó, az utóbbinál azonban nem tudjuk az egész szekrényfelületet egyszerre áttekinteni, hiszen legtöbbször az ajtószárnyak egymás mögé tolódnak.

Sakktábla
A sötétszürke-fehér tolóajtó, mely a gardróbot takarja, nemcsak praktikus, hanem látványos belsőépítészeti elem is.


Vízszintes csíkok
A tágas jól járható gardrób, melyet eredetileg a kamrából alakítottak ki, az ablakon át szellőztethető is. Tolóajtajának érdekessége az egyedi csíkozott minta.


Üveg és tükör
A hálószoba előteréből nyílik ez a tolóajtós gardrób. A tükör két oldalán beszűrődik a fény és megvilágítja a pihenősarkot. A tükrös ajtó kis terekbe ajánlott, ezeket optikailag nagyobbnak láttatja.


Gardróbprogram
Itt már önálló helyiségként jelenik meg a gardrób, melynek széles elemválasztéka sokoldalúvá és nem utolsósorban mindent elnyelővé teszi a tárolót.


Gardrób bárhol
Nem csak a hálószobában lehet gardrób. Az otthon legnagyobb helyiségéből gipszkartonnal leválasztott, a fal mellett teljes hosszúságban végigfutó ruhatároló a látványos, piros tolóajtóval a luxus érzetét kelti.


Fontos!
- Az akasztós rész mélysége 60 cm legyen, ami a vállfák szélességének felel meg.
- Az optimális polcmélység a pólók, pulóverek és törülközők számára 45 cm.
- Egy pár cipő 16-20 cm-es polcmagasságot igényel, a cipősszekrény mélysége minimum 30 cm legyen.
- Ha mély a szekrény, használjunk kihúzható polcokat, fiókokat és kosarakat.
- A szekrény belső oldalfalára szerelhetünk kihúzható nyakkendőtartót, nadrágtartót, övtartót, ez alig vesz el néhány centimétert, és rengeteg apróság elfér rajta.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.