Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tegyél rendet a szobádban!

2008.10.22

Tegyél rendet a szobádban!

 

Édesanyád és közötted biztosan sokszor számít vita tárgyának az otthoni rendrakás. De miért? Elvégre csak a saját szobádat kéne helyre raknod, utána csinálhatnád a dolgaidat a megszokott kerékvágásban.

Tervezd meg!

A feladatokat érdemes megtervezned, hogy mit mennyi idő alatt csinálj meg. Hogyha időhöz vagy kötve, akkor gyorsabban megcsinálnád a feladatokat, mint gondolnád! Jó, hogyha sorra vesszük, hogy egy átlagos takarításkor mit is kéne csinálj. Ezt egy héten egyszer jó lenne tervbe venni.
-portörlés
-pókháló leszedése

-porszívózás

- szekrényeden illetve az asztalodon némi rendrakás

Ez csak egy kisebb takarítás feladatai közé tartozik. Viszont minimum  félévente érdemes nagytakarítást is csinálnod, ami a következőből áll:

-a kisebb takarításnál felsorolt dolgok ( portörlés stb..)

- a ruhásszekrényedben rendrakás, ruhadarabok szelektálása

- a bútortárgyak elmozdítása segítséggel, hogy mögöttük is kitakaríthass

-ablaktisztítás

 

 

 

 

Hogy csináljam?

Az ablakot nyisd ki mindenféleképpen. Jó, ha szellőzik a szobád, főleg hogyha port törölsz, nem szorul be a levegő, hanem mindig cserélődik.  
Portörlés/pókháló leszedéses: Először a portörléssel kezdd. A szekrények tetejéről se feledkezz meg! Majd a pókháló leszedővel menj végig a szobád sarkain, valamint a falak széleinél. Egy-egy területen jó, ha többször végigfuttatod a pókháló eltakarítót.

Porszívózás:  Ha végeztél a portörléssel, hozzákezdhetsz a porszívózáshoz is! A kisebb, mozgatható szőnyegeket érdemes kivinni szellőztetni, kirázni. Majd a parkettát/padlót porszívózni először. Az asztalok, ágyak alatt is porszívózz! Természetesen előtte nézd meg, hogy van-e ott valami ( kisebb játék, pénzérme), nehogy a porszívó emiatt rongálódjon meg. Miután ezzel végeztél a szőnyeget is kiporszívózhatod.
Szekrényen rendrakás: Nem mindenki asztalán állhat rend, ezt mi is tudjuk. Viszont, hogyha hirtelen vendég, ismerős érkezik kellemetlen helyzetbe kerülhetsz, hogy az asztalodon minden szét van rámolva. A nagyobb könyveket igyekezz egy kupacba tenni, majd a kisebbeket is. Ugyanígy a füzetekkel. Az apró dolgoknak vehetsz egy kisebb fém dobozt is ( csattok, hajgumik stb..). A legszükségesebb dolgaidat érdemes elől hagynod ( tolltartó, esetleg a legújabb újság, képek).
Ruhák szelektálása:  I.  Biztosan idővel te is kinövöd a ruháidat, vagy már nem tetszenek annyira, mint azelőtt. Ha csak gyűjtögeted a ruhákat és pakolászod a szekrénybe, egy idő után azon kapod magad, hogy nem fér már semmisem a szekrényedbe. Ilyenkor jó ha szelektálsz, hogy mik azok a ruhák amik biztosan kellenek, mik azok amik nem. Ezután azokat a ruhákat, amikre úgy érzed nincs már szükséged oda is adhatod egy szeretetszolgálatnak, vagy elrakhatod máshová, ahol van hely számukra.
II. Idővel a ruhák veszítenek a rendezettségükből, mert valamikor esetleg sietősen pakoltuk be őket, így össze is keveredhetnek. Ezért jó, hogyha egyszer-egyszer fogod magad és az egész ruhásszekrényed tartalmát kiszeded, majd szépen különválogatod. Fehér nemük a fehér nemükhöz, pólók a pólókhoz, rövid nadrágok, hosszabb nadrágok és így tovább. Ezután ezeket berakod a szekrénybe. Ugye milyen más, hogyha minden ruha a helyén van, és szinte nem egymás hegyén-hátán állnak?  

 

 

 

Bútorok elmozdítása: Kérhetsz hozzá szülői segítséget is, de mondjuk például az íróasztalodat te magad, egyedül is meg tudod csinálni, az ágyaddal együtt. A nagyobb szekrénysorokkal vagy ne kezdj semmit, vagy kérdezd meg édesanyádat, hogy ő mikor szeretné kitakarítani az adott helyet. Hogyha már megvan az időpont, akkor helyesen cselekszel, hogyha a kisebb dolgokat ( székek, sulitáskád stb..) kipakolod a szobádból, hogy legyen helyetek mozogni amikor pakolásztok.
Ablaktisztítás: Ez különösebb segítséget nem igényel. Szükséged lesz egy rongyra, meg ablaktisztító folyadékra és indulhat is a munka! Persze valaki a papír törlőkendőre vagy az újságpapírra esküszik ablaktisztítás terén. Neked kell tudnod, hogy mivel könyebb dolgoznod. Minden esetre az ablakok külső felére igyekezz nagyobb hangsúlyt fektetni a tisztításnál! És ne feledd, mielőtt elkezdenéd az ablaktisztítást, előtte mosd le az ablakok szegélyeit!
Amiket mindennap érdemes lenne megcsinálni:
- szellőztetés: Nem kell sok idő, negyed óra nyáron, a kora reggeli órákban bőven elég. Télen ezt lerövidítheted 5 percre is, minden esetre azért a szobádban arra az időre csukd be a te ajtódat. Nem kell az egész lakást átjárja a hideg.
- ágynemű felpuhítása, kiszellőztetése:   Ha mindennap felpuhítod az ágyneműd, akkor az szinte olyan, mintha mindennap friss ágyneműt húznál. Ráadásul nyugodtabban is alszol éjszaka. A szellőztetést megoldhatod úgy, hogy a szobádban van az ágynemű és úgy puhítod meg/ rázod meg, vagy ha van teraszotok, akkor oda kirakod a korlátra a párnákat, és a takarót.

 

                 

      

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

takarítás

(Ms.Wolf, 2012.04.03 09:05)

huhh...
Szívesen olvasnék még, de asszem én megyek takarítani... :)