Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Segítség, megbuktam!

2008.10.22

Segítség, megbuktam!

Az iskolai tanulmányok olykor nem úgy alakulnak, ahogyan azt mi gyerekek szeretnénk. Ezzel nincs is addig nagy  baj, amíg meg nem buksz. Persze, hogyha megbuktál, még mindig ott van a pótvizsga. De, hogy a pótvizsga jól sikerüljön, azért tenned is kell. Hogyha nem szeretnéd jövőre egy új osztályban találni magad, érdemes a nyári szüneted egy részét tanulással töltened.

Kerüld el a bajt!
Hogyha rosszul állsz valamelyik tantárgyból, akkor érdemes óráról órára készülni, hiszen a tanár akármelyik órán felszólíthat, azzal a címszóval, hogy : Bukásra állsz, ideje lenne, hogy javíts! 
Mellékesen, a tanár a harmadik egyes megadása után nem köteles neked megadni a javítási lehetőséget, tehát ha nem vagy jóban a tanárral, akkor is érdemes elégségesre, vagy netalántán annál jobbra megírni a dolgozatot. 

 

 

 


Ami fontos: 
A témazáró dolgozataid minimum kettesek, vagy hármasok legyenek. Ez lehet, az utolsó mentsvárad az év végi kapálózás alól, hiszen a tanár az osztályozó konferencián meg tud védeni téged azzal, hogy a témazáróid 2-esek ( amik valljuk be többet érnek, mint a kis röpdolgozat egyesek). Persze nem árt, ha bebiztosítod magad és nem az összes röpdolgozatod egyesre írod. Tűzd ki magad elé, hogy a 3-as az a jegy, amit elszeretnél érni, így hogyha tanulsz,  még a legrosszabb esetben is kitudsz majd hozni egy kettest.
Ha javítani szeretnél.....
Egyet jegyezz meg! Ne az utolsó 2 hétben kezdj el kapálózni a jobb jegyért! A jobb jegyért igazából egész évben kéne dolgozni, de a legkésőbbi időpont, amikor harcba szállhatsz némi reménnyel a kettesért, az az iskola vége előtti 1,5 hónap! 
Fontos szempont : Ha a tanár látja hogy igyekszel,de mégsem megy, még mindig jobban fog hozzád viszonyulni, mint egy olyan gyerekhez aki tehetséges, de amellett lusta! Mutasd ki azt hogy( legrosszabb esetben tegyél úgy) , mintha az adott  tantárgy tényleg érdekelne, és kérdezz rá, hogy mivel tudnál javítani ( röpdolgozat, felelés, házidolgozat, kiselőadás az osztály előtt egy témából).

Teendők, hogyha mégsem sikerült volna átmenned
 Ne egész nyáron tanulj!
 
Hogyha egész nyáron tanulsz egyfolytában, akkor azzal kevesebbet érsz, hiszen az utolsó hónapban mindenképpen át kell nézned az egész éves anyagot! Bőven elég, hogyha július 2.-3. hétjétől kezdesz el készülődni a vizsgára.
Magántanár 
Szükséged lesz egy magántanárra is, hiszen egyedül nem sokaknak szokott sikerülni a felkészülés. Lehet, hogy pénzéhes dolog, de hidd el, hogyha egy olyan magyaráz neked, aki ért is hozzá, nagyobb esélyed van arra, hogy megértsd a tananyagot, mintsem magadban otthon tanulj. Magántanárt már akkor érdemes felkeresni, miután biztos forrásból megtudtad, hogy téged meghúztak. Nem jó, hogyha akkor kezdesz el keresni, amikor már csak 1 hónapod van a felkészülésre! Nyár elején keressetek édesanyáddal, mondd el neki, hogy mik a problémás területeid, illetve, hogy mikortól szeretnéd, hogy felkészítsen a nagy megmérettetésre.

  
Érdeklődj!
 Általában, augusztus utolsó hetében, amikor a tanárok a sulit megkezdik, érdemes a sulidba ellátogatni, és megérdeklődni afelől, hogy tartanak-e előkészítő órákat. Ha igen, akkor azokra mindenképpen menj el, hátrányod nem lehet belőle! Hogyha a tanárod a felkészítő, akkor az még előnyödre is válhat, hiszen órák közben megfigyelheted, hogy mi azaz anyag, amire ő rámegy. 
Kérdezz!
Akár a magántanárodnál vagy, akár az előkészítős órán, hogyha nem értesz valamit, kérdezz rá! Hidd el, nem csak hogy megérted az anyagot, de még a tanár fejébe is bevésed magad azzal a tudattal, hogy: Na igen, ezt a gyereket érdekli a tananyag! 
Nem az a ciki, hogy hülye vagy, hanem az, hogyha az is maradsz és hallgatsz a problémádról! Pedig, lehet hogyha azt tudnád, akkor gond nélkül átmehetnél a vizsgán, nem nyúznának annyit. 
Amit tudni kell, azt tudni kell 
Amit a tanár kiad, hogy az nagyon nagyon fontos, akkor azt tanuld is meg mindenképpen, hiszen akkor az egy alapvető dolog lehet a pótvizsgán is. Ilyen alapdolgok például matematikából az egyenletek, vagy magyar irodalomból az, hogy tudd a Himnuszt és a Szózatot.

 

Fontos:
- Sok szakközépiskolában és gimnáziumban bevezették már azt a szabályt, hogy csak azt kap 2-est, akinek az átlaga 2,00 vagy annál több. Tehát, hogyha év vége előtt 1,8- ra állsz, ne örülj, inkább készülj egy kicsivel többet, mert nagy a valószínűsége, hogy a tanár egy röpdolgozattal áll elő. 
Jó hír
Még ha év végén meg is buktál, de hogyha a pótvizsgád valami csoda folytán 3-as vagy 4-es lesz, akkor azt a jegyet írják be neked év végére. Jobban jártál, mintha megkaptad volna a kegyelem kettest. Viszont érdemes azon elgondolkodni, hogy erre rá ment a nyarad. Nem egyszerűbb egész évben akkor tanulni és akkor nyáron csak a lazításra és a bulikra kéne koncentrálj?


Ezek után már csak rajtad, a kitartásodon és a szorgalmodon múlik a pótvizsga eredménye. Sok sikert hozzá!

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.