Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Segítség, nem az erősségem egy-egy tantárgy!

2008.10.22

Segítség, nem az erősségem egy-egy tantárgy!

 

 

Mindenkinek van egy gyenge tantárgya. Sőt, valakinél akár 2 tantárgy is lehet a mumus, így az iskolába való bejárást csak még nehezebbé teszi! Pedig mindenre van megoldás, csak élned kell a lehetőségekkel! Lássuk, mit is kell(ene) tenned, hogy ha nem megy 1-1 tárgy, de azért szeretnél belőle jobban produkálni!

 

Korrepetálás

Ha van konzultáció az iskolátokban, ne legyél rest elmenni rá! A legjobb megoldás mind közül ez, mert a saját tanárod tudja a legjobban, hogy neked mik a gyengéid, mi az, ami miatt nem megy a tárgy, mi az, amire oda kellene figyelned! Ezt tartsd szem előtt, mielőtt a tanárt kezdenéd el okolni mindenért, és elhatároznád, hogy el kezdesz magántanárhoz járni!  

 

A magán tanár amúgy is csak azt fogja látni, hogy nála hogyan teljesítesz, az iskola óráihoz való hozzá állásodon már nem igazán tud segíteni! Ha szégyelled, hogy neked nem megy valami, de még is szeretnél korrepetálásra menni, akkor óra után próbáld meg elcsípni a tanárt, és érdeklődni tőle! Biztosan megmondja az időpontot, és hogy hol kell megjelenned, ha korrepetálást tart!

Ha már a korrepetáláson ott vagy, figyelj a következőkre:

*      A tanár azért tartja a korrepetálást, hogy segítsen felzárkózni a gyengébb tanulók számára, tehát a saját szabadidejét áldozza rátok! Éppen ezért nem árt, ha ezalatt az idő alatt vissza fogod magad, és nem beszélgetsz, nem dumálsz feleslegesen az esetleges padtársaddal, mert úgy az egésznek semmi értelme nem lesz!

*      Azért van a korrepetálás, hogy megértsd a tananyagot! Ha valami nem tiszta, akkor kérdezz rá bátran! Ne félj attól, hogy mondjuk hülye kérdést fogsz feltenni! Nem az a ciki, ha hülye kérdést teszel fel, hanem az, ha hallgatsz a gondodról  és hülye is maradsz!

*      Időben jelenj meg a konzultáción, egyik tanár sem szereti, ha megzavarják az óráját!  

 

Magántanár 

A másik leggyakoribb eset a magántanárhoz való járás. Végül is, ugyanazt a célt szolgálja a magántanár is, mint a konzultáció, csak itt egyedül vagy, és csak veled foglalkozik a tanár, kicsivel nagyobb az esélye annak, hogy megértsd a tananyagot! Viszont egy óráért azért elkérnek 1500-2500 Ft-ot is, az adott tárgytól függően. És ha belegondolunk, heti 2 óra, azért egy kisebb vagyon a családnak, éppen ezért, ha már a magántanáros megoldást választod, akkor már csak azért is figyelj még jobban oda az adott tárgyra, nehogy a vége az legyen, hogy téged nem is érdekel az egész alapból, és édesanyád meg kidobott x ezer forintot! A pénz nem az égből hullik!

  

 

Otthon szülővel

Bizony, vannak akik a szüleikkel gyakorolnak, mert a szüleik nagyon kitartó, és szívós emberek, akiknek van türelmük leülni a gyerekükkel még munka után is, vagy hétvégén gyakorolni. Ez igazán becsülendő egy szülő részéről, értékelni kell! Előfordulhat persze, hogy ők másképpen tanultak egy-egy dolgot, vagy egy-egy feladatnak a megoldását, így érdemes azt is meghallgatnod, hátha neked is könnyebb a szülő által tanított módszer!

Ha gyakoroltok, vagy mondjuk édesanyád kikérdez, akkor ne felelést csináljatok, mert oké, hogy felmondod a tananyagot, de ha megakadsz, és elkezdi anyukád kinyilvánítani a nem tetszését, akkor nagy vita lehet belőle! Inkább csak beszélgessetek az adott dologról, hogy nyitva van a könyv, te bele-bele nézel, hozzá teszel magadtól valamit… Sokkal több minden marad meg egy gyerek fejében, hogyha nem szidást kap a sikertelen eredmények után, hanem a szülővel elbeszélgetnek a tantárgyról, hogy mi az ami nem megy, és együtt megpróbálják megoldani a problémát. Célravezetőbb, mint akármelyik büntetés, veszekedés, vagy szigorú számonkérés a szülő részéről!

 

Több időt fordítasz rá
Persze a gyerekek többsége nem is azért rossz egy-egy tantárgyból, mert teljesen elmaradott szellemi képességekkel rendelkezik, hanem csak egyszerűen egy lusta disznó. Pedig, ha csak egy 20 perccel foglalkozna többet a tantárggyal ( de csak is az adott tantárggyal, amiből gyenge!) akkor már egy jeggyel biztosan jobb szerepelhetne az ellenőrzőben és a naplóban egyaránt!

 

 

Természetesen az eredményt ne rögtön várd, főleg ha lemaradással kezdesz! De a kitartó munka meghozza a gyümölcsét, így 2 héten belül biztosan te is tapasztalni fogod, hogy egy kicsit jobban odafigyelsz órán, folyamatosan tanulsz akkor jobb eredményeket fogsz elérni!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

figyu nekem nagyon jól megy minden tantárgy és nem kellenk a te hülye segitségeid

(hanni, 2011.11.26 10:13)

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!