Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tanulj könnyedén!

2008.10.22

Tanulási tanácsok


Nem minden gyerek tanul könnyedén! Íme néhány tipp, hogy hogyan is turbózd fel a jegyeidet!


Néhány gyerek ott követi el a hibát, hogy rögtön miután hazaért az iskolából, nekiáll tanulni. Egy ideig bírja is. De előbb-utóbb betelik a pohár.. Ez érthető is! Ne rögtön ülj neki a tanulásnak! Azért lesz megerőltető ez az egész, mert az agyadnak egy bizonyos részét túlságosan megerőlteted és egy idő után már nem leszel képes az új információk befogadásához.

 

Először is, hazaérsz a suliból, na de hogyan ezután?

Ne ülj le rögtön tanulni! Inkább végezz valami fizikai tevékenységet pl.: kosarazás, foci, sétálás stb.. De vigyázz! Át ne ess a ló túloldalára! Ezek a tevékenységek ne tartsanak egész délután! Rendezd úgy az idődet, hogy kb. délután 4 órára, de legkésőbb fél 5-re otthon tudj lenni. Ezután kezdj el tanulni! Sokaknak ilyenkor elmegy a kedve mindentől, jönnek a sablonos dumák, hogy: nem akarok tanulni, mert... vagy a ,,majd később`` mondatok. De ne halogasd a tanulást! Győzd le a lustaságot! Csak kemény munkával érhetsz el bármit is. Ha nem szeretnél otthon sokat tanulni, akkor figyelj az órákon minnél többet! Minden tanítási óráról vigyél magaddal, valamilyen információt! Meglásd, valamilyen szinten könnyebb lesz a tanulás!

  

 

A helyes tanulás kialakítása:

- Az asztalodon, vagy ahol tanulni szoktál, tegyél rendet! A külső rendezettség segíteni fog, hogy a gondolataidat is rendben tartsd!

- Ajánlatosabb, ha először mindig az elméleti agyagot tanulod meg, ezt kövesse az írásbeli házi feladat, hiszen ez az elméleti tudás alkalmazása, a gyakorlás.

- Ne tanuld egymás után a hasonló természetű tárgyakat! Ez unalmas és nagyon fárasztó is lehet, ráadásképpen ki is ütik egymást az emlékezetedből! Próbáld meg váltogatni a reál (pl.: fizika, kémia, biológia stb..) és a humán ( történelem, magyar irodalom stb..) tárgyakat. Meglásd, érdekesebb lesz majd az egész!

- Jobb, ha mindig a legnehezebb tantárggyal kezded el a tanulást, és azokat a tárgyakat hagyod későbbre, amelyek a kedvenceid, vagy amelyek könnyebbek a többihez képest. Mert, amikor a tanulás vége felé elkezdesz fáradni, akkor nagyobb a hibalehetőség, viszont ha a kedvenc tárgyadat hagyod a végére,

amelyet könnyebben megtanulsz, akkor már is minden könnyebb lesz.

    

 

-Tanulás közben, nyugodtan tarthatsz szünet(ek)et.Ha észreveszed, hogy lassul a tempód, vagy ha sokat hibázol, akkor menj egy kicsit a friss levegőre, vagy nyiss ablakot!

- Van egy aranyszabályszerűség: Tanulás közben CSAK EGY DOLOGRA FIGYELJ! (Tehát ne tévézz, ne hallgass zenét!) Ezek csak rontják a koncentrálóképességedet, azaz elvonják a figyelmedet a tananyagról!

-Ne magolj! Értsd meg az olvasottakat! Manapság ez az egyik legnagyobb tanulási hiba az értelem nélküli tanulás, ámde ez a módszer hosszú távon NEM hatékony! Tehát a jó tanulás alapja a gondolkodás és a megértés.

-Nyugodtan jegyzetelhetsz tanulás közben! Nemcsak kiemeled a szöveg lényegét , de a tananyag is áttekinthetővé fog válni.

-Hogyha valamit nem értesz és lehetőséged van megkérdezni tanórán, vagy a korrepetálásokon, akkor tedd meg! Nem szégyen, hogy nem tudod! Ez nem ciki, senki sem tudhat mindent! HÜLYÉNEK MARADNI,HALLGATNI ARRÓL HOGY NEM ÉRTED A TANANYAGOT, EZ A CIKI!

       

 

  

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

mese

(Ms.Wolf, 2012.04.03 08:30)

Az egyik tanárom mesélte:
"Amikor én ennyi idős voltam,úgy tanultam, hogy egy papírra leírtam az anyagot és a lapot félbe hatottam.Majd a felére is leírtam.Megint félbe hajtottam a lapot.Addig írogattam, amíg csak a lényeg olt rajta, és amíg a lap be nem fért a kabátom ujjába,merthogy puskának készült, de sosem mertem használni."
Én is kipróbáltam.Miközben írtam meg is tanultam.És az én dogám lett a legjobb az osztályban. :D

cső!

(ana, 2010.12.23 22:07)

hát ez segít sokat

okés

(eszter, 2010.04.18 18:45)

Ezek tényleg tök jó módszerek.
Köszi mert sokat segítettél.
PUS
pux