Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Száraz haj ápolása

2008.10.13

 

A haj szárazságának legfőbb oka a faggyúmirigyek nem megfelelő működése. Hajunk fénytelenségéért, kellemetlen tapintásáért felelős lehet a sampon, a dauer és a hajfesték is.
Ha szeretnénk hajunk csillogását, rugalmasságát

visszanyerni, ügyeljünk a hajmosásra, arra, hogy milyen szépségápoló szereket használunk, és milyen fodrászati beavatkozásnak tesszük ki hajunkat.

A hajmosás

Hajunkat lehetőleg langyos vízben mossuk, mert a forró víz szárítja a hajat. A hajmosáshoz válasszunk minél kímélőbb sampont, például amit kifejezetten száraz hajra készítenek; ezek tartalmaznak olyan proteineket, melyek pótolják a haj elveszített nedvességtartalmát. Samponozás közben finoman masszírozzuk a fejbőrt. Ne használjunk túl sok sampont, mert ellenkező esetben, lassanként elvonja hajunk természetes védő anyagait.
Miután alaposan megmostuk hajunkat, enyhén töröljük meg törülközővel. Ezután használjunk hajbalzsamot, amit egyenletesen oszlassuk el a hajon, majd fésüljük ki, így elkerülhetjük, hogy a hajszálak megtörjenek. Lehetőleg széles fogú fésűvel bontsuk ki hajunkat. Két-három perc múlva öblítsük le bő vízzel.

A hajpakolásokról

A szakemberek az javasolják, hogy tíznaponta alkalmazzunk természetes anyagokból (például búzacsírából, kukoricacsírából, mézből, tejből, tojásból, gyógyfüvekből stb.) álló hajpakolást; ügyeljünk arra, hogy tartalmazzon proteineket, ami visszaadja hajunk rugalmasságát.
A pakolást a frissen mosott, nedves hajra vigyük fel egyenletesen. A pakolás hatékonyságát fokozhatjuk, ha hajunkat törülközőbe, vagy nejlonba esetleg alufóliába csavarjuk; a meleg hatására az alkotóelemek jobban beivódnak. Végül öblítsük ki hajunkat.

További jó tanácsok:

- Használjunk természetes anyagból készített fésűt vagy hajkefét, mivel a műanyag és a fém roncsolják a hajat, ráadásul elektromossággal töltik fel a hajszálakat.
- Óvatosan bánjunk az alkoholtartalmú hajfixáló habokkal, lakkokkal, zselékkel, melyek összehúzó hatása nem éppen kedvező a száraz hajnak.
- A hajszárítót körülbelül harminc centiméterre tartsuk hajunktól, mert a meleg levegő szintén szárítja a hajat. Lehetőleg ne használjunk hajsütővasat és meleg levegőt fújó hajformázót.
- A dauer és a hajfestés nagyon szárazzá teszik a hajat. A hajfestékek közül válasszuk a növényi alapanyagút.
- A frizura kiválasztása sem elhanyagolandó, a száraz hajú hölgyeknek inkább a rövid vagy a félhosszú hajviselet az ideális; a hosszabb haj hajlamosabb a kiszáradásra.
- A táplálkozásunk befolyásolja hajunk minőségét. Étrendünkből ne felejtsük ki az A- és B-vitamin tartalmú ételeket; fontos a kalcium, a vas és a fehérje. Fogyasszunk minél több zöldséget, gyümölcsöt, joghurtot, sajtot és halat.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

www.avonbp.info

(Avon Budapest Info, 2010.07.21 00:29)

Az Avon Advanced Techniques termékei szinte minden problémás hajra megoldást kínálnak.