Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Anya beszélnünk kell II.

2008.10.22

Anya beszélnünk kell II.


Régebben volt pár szó olyan helyzetről, amit édesanyánkkal kínos témának gondolnak sokan. Pedig, ha belegondolunk jobban, ezek nagy része még is csak hétköznapi dolog. Még is, akkor miért félünk ennyire megbeszélni? Avagy csak azért vagyunk ilyenek, mert nem tudjuk, hogy hogyan is adjuk elő otthon az egyes helyzeteket? Remélhetőleg ebből a cikkből sikerül mindent megtudnod!

Anya, van barátom…
Nagyon-nagyon sok lány már 10-12 éves kora körül elkezd fantáziálgatni arról, hogy milyen lenne ha lenne egy komolyabb kapcsolata, ahol csókolózhat, ölelkezhet a másik féllel. Ezek mind szép és jó dolgok, na de mi van a szülőkkel? A legtöbb szülő úgy gondolja, hogy a lányának minimum 16 éves koráig a könyv fölött van a helye. Ez így nem teljesen igaz, főleg a 13-14 évesek szoktak lázadozni ez ellen az elv ellen, de csak rátesznek még egy lapáttal.

 

 

 

 

 

 

Megoldás
Sok lány csak akkor mondja el otthon a történteket, amikor már minden ,,készen áll`` és járnak a fiúval. Ez nagyon rossz taktika, hiszen a szülőket úgy érinti majd a hír, mint derül égből a villámcsapás, így nem csoda, ha az első reakció nem a kitörő anyai és apai örömöktől lesz híres. Legyen neked több eszed! Az elejétől fogva mondd el édesanyádnak, hogyan s mint alakulnak a dolgok egy fiúval s közted. Nem kell részleteket közölnöd vele, hanem csak ennyit: ,,Azt hiszem, egy fiú elkezdett felém közeledni, nekem is szimpatikus, de még én sem tudom, hogy lesz-e belőle valami.`` Így már anyukádat is felkészítetted lelkileg, sőt az érdeklődését is sikerült felkeltened, hogyha kérdezősködik róla. Hány éves? Hogy hívják?- és ezekhez hasonló kérdésekre számíts! Aztán, majd ahogyan alakulnak a dolgok később beszámolhatsz róluk, hogy milyen irányba indultatok el a sráccal. Így valószínűleg később nem fogja váratlanul érni az, ha egy nap bejelented, hogy: ,,Anya járok valakivel!`` Azt is érdemes kipróbálni, hogy egy bizonyos idő után a szülőkkel összeismerteted a barátod egy ebéd keretében, vagy egy kirándulás, vagy egy kerti közös grillezés alkalmával. Így ők is valamelyest megismerhetik a barátodat, és ha normálisan viselkedik, nem azt látni rajta hogy fel akar falni a szemével, akkor a szülők is leteszik a fegyvert!
 

  

 

 

 

Anya barátom van…csak idősebb nálam ,,kicsit``
Sok szülőnek azt is nehéz elfogadnia, hogy a lánya jár valakivel. Különösebb nehézséget okoz nekik az a tudat is, hogyha a lányuknak a párja egy 6-7 vagy több évvel idősebb valaki. Természetesen kell 2-3 év korkülönbség minimum a felek között, főleg tini korban, mert a fiúk később érnek. Na de egy évtizednyi különbségnél ne csodálkozzunk, ha a szülő idegességében a fejét a falhoz veri! Azért tudjuk, hogy a határok hol vannak. Az ilyesmit a törvény amúgy is bünteti , ráadásul lehet, hogy lelkileg rendben lesz a kapcsolat, de testileg teljesen más elvárásaitok vannak minden bizonnyal. Végül is mindegy ki mit mond, mindenesetre, a szülő az ilyesmit nem fogja jó szemmel nézni!

 

 

 http://egeszseg.origo.hu/res/img/0740/fiatal_par_245x.jpg

 


Megoldás
Ez az ügy már kicsit húzósabb, hiszen itt nem csak a srác a probléma, hanem a kora is. Fontos, hogy annak ellenére, hogy otthon nem szívesen hallanak rólatok, attól még mesélj róla. Jó szempontként számít, ha tudják hogy rendes, rendszerető, tanul, vagy ha olyan idős (20-25), akkor van munkája. Így a szülők sem arra fognak gyanakodni, hogy: ,,Na a család pénze kell a kis ingyenélőnek!`` Édesanyádnak egyszerűen elmondod, hogy : ,,Anya, van egy barátom, de úgy érzem lesz egy kis bökkenő a kapcsolatunknak a ti részetekről, ugyanis egy kisebb korkülönbség van közöttünk.`` A kort jó, hogyha megemlíted, hogy azért még is csak legyenek vele tisztában az otthoniak, még is mennyiről van szó, mennyire ,,súlyos a helyzet``.  Nem csak a családodnak, de a párodnak is nyitottnak kell lennie az összeismerkedés terén, főleg hogy a kapcsolatotok múlik rajta! Ha ő nem hajlandó viszont kompromisszumokat kötni, nem viseli el hogy meg van kötve a kezed valamilyen szintig, és mint 18 éven aluli személyt nem engednek el akárhova vele, akkor célszerű elgondolkodni, hogy valóban fontos vagy-e neki?

 

Anya, káros szenvedélyek rabja vagyok…  
Ritka, hogy egy gyerek a káros szenvedélyekből való kilábaláshoz kér segítséget valamely szülőtő részéről. Pedig, olykor tényleg nem árt őket is belevonni, főleg ha nem bírsz valamit letenni ( cigaretta, drog ).

 

 

 

 

Megoldás
Mivel ezek mind-mind tiltott dolgok, tényleg nagy bátorság kell ahhoz, hogy egy fiatal gyerek bevallja a szülőnek, hogy nem csak hogy a tiltott gyümölcshöz nyúlt, hanem még rá is szokott, és akarata ellenére nem tud leszokni.
Célszerű a beszélgetést minél előbb lebonyolítani de előtte tisztázd le anyukáddal, hogy hallgasson végig téged, ne vágjon a szavadba, nehogy félreértés legyen a vége!  Kezdd, a beszélgetést talán így: ,,Anya, az a nagy helyzet, hogy óriási hülyeséget csináltam, nem gondoltam volna hogy ez lesz belőle, de beismerem hibáztam. Az a helyzet, hogy az egyik káros szenvedély rabja lettem, szeretnék leszokni, de már egyedül nem megy, szeretném ha segítenél..`` Arra azért készülj fel, hogy édesanyád ettől nem lesz elragadtatva semmiképpen sem, hagyd hagy eméssze meg a dolgokat, talán később, vagy másnap tiszta fejjel belevághattok egy újabb beszélgetésbe, ami arról fog szólni, hogyan is szokhatsz le.

Az említett példa beszélgetések csak segítség jellegűek mindenki számára, aki nem tudja, hogy hogyan is kezdjen bele a mondandójába otthon. Nem kell feltétlenül ugyanezeket használod, ha te is gondban vagy ilyen területen, csupán segítség jellegűek akarnak lenni!


 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.