Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Azokon a napokon!

2008.10.16

Azokon a napokon

 


Kritikus napok a nők, nehéz napok a férfiak életében. A havivérzést megelőző napokban a nők jelentős részének közérzete és magatartása nagymértékben megváltozik.


Ezt az állapotváltozást premenstruális szindrómának (PMS) nevezzük.

A premenstruális szindróma magyarul havivérzés előtti tünetegyüttest jelent, az ettől szenvedő hölgyeknek kifejezetten a menstruáció jelentkezése előtti napokban vannak különféle kínzó testi és pszichés panaszaik:


*
labilitás,
*
ingerlékenység, dühösség,
*
szorongás, feszültség, idegesség,
*
lehangoltság, reménytelenség érzése, önlekicsinylő gondolatok,
*
csökkent érdeklődés a megszokott időtöltésekkel szemben,
*
energiátlanság,
*
koncentrálási nehézségek,
*
étvágytalanság, illetve falás, ételek "megkívánása",
*
álmatlanság vagy aluszékonyság,
*
fájdalmak, mellfeszülés, puffadás, súlygyarapodás.

A fenti panaszok néhány naptól kivételesen akár két hétig is eltarthatnak. A menses első néhány napjában megszűnnek, majd a következő hónapban, esetleg egy-két hónap kihagyás után újra jelentkeznek. A fent felsorolt, legjellemzőbbeken túl mintegy 150 további különféle tünet jelentkezhet, amelyek színezhetik a képet.Kínzó pszichés panaszok


Menstruációhoz való kötöttsége és a testi tünetek gyakori jelenléte miatt a PMS-t korábban elsősorban a nőgyógyászati érdekességű kórképként tartották számon. Azonban ma úgy látjuk, hogy a tüneti képben a pszichés panaszok állnak előtérben, s a betegek is ezeket ítélik szubjektíve a legkínzóbbnak. Nézzük meg őket kissé közelebbről.

A "labilitás" érzelmi, indulati és hangulati kiegyensúlyozatlanságot jelent. Szorosan idetartozik az ingerlékenység, a dühösség, a szorongás és a feszültség is. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a PMS-ben szenvedő hölgyek ezekben a napokban apróságoktól is feszültté, idegessé válnak, általában önmaguk előtt is indokolatlanul. A szokásosnál sokkal könnyebben bedühödnek, felcsattannak, "robbannak", veszekedni kezdenek, vagy megsértődnek, duzzognak, sírva fakadnak. Általában minden külső hatásra túlzott, nemegyszer szélsőséges érzelmi reakciókat adnak. "Mintafeleségek" minden ok nélkül veszekedni, kiabálni kezdenek családtagjaikkal, gyermekeikkel, utóbbiaknak sokszor néhány igazságtalan nyakleves is kijuthat. Megbízható, kiegyensúlyozott, jó főnökök, munkatársak összeférhetetlenné, kiszámíthatatlanná válnak, érthetetlen konfliktusokba keverednek.

Ezért van, hogy bár PMS természetszerűen csak nőkben jelentkezhet, mégis számos férfi határozottan meg van róla győződve, hogy ő szenved tőle a legtöbbet. Erre utal a pesti vicc is, amely szerint egy menstruáló nő és egy terrorista között az a különbség, hogy utóbbival esetleg szót lehet érteni.

A lehangoltság, a kishitűség, a csökkent érdeklődés, az indíték- és energiahiány, a koncentrációzavarok, az álmatlanság és az étvágytalanság a depresszió tüneteivel mutatnak rokonságot. Ezek súlyossága a gyakorlatban az enyhe kedvetlenségtől, kismértékű "nehézkességtől" a kifejezetten rossz hangulaton, gátoltságon, kisebb-nagyobb teljesítménycsökkenésen át egészen az intenzív öngyilkossági fantaziálásig, esetleg öngyilkossági kísérlet elkövetéséig terjedhet.

Az étvágytalanság mellett gyakori a "kívánósság", a túlzott étvágy, a falásrohamok, a "kényszerevés" is. Az egyébként vonalaikra esetleg kínosan ügyelő hölgyek is képtelenek ellenállni az édességeknek. Rengeteg csokoládét, süteményt fogyaszthatnak, bár vannak olyanok is, akiknek a "kívánóssága" nem szorítkozik a szénhidrátokra, édességekre. Bármilyen étel jó nekik, csak jó sok legyen belőle.Ezek a tünetek nem csak az egyén számára jelentenek nem kis szubjektív szenvedést, hanem érthetően a vele kapcsolatban állók is megszenvedik következményeiket. Megszaporodnak a párkapcsolati, családi, munkahelyi konfliktusok. A környezet reakciója a megértő, tapintatos magatartástól az elutasításon keresztül a megtorlásig minden változatot magában foglalhat.

A premenstruális szindróma népegészségügyi jelentősége is igen nagy, hiszen a fogamzóképes korú nők 80-90%-át érinti életük valamely időszakában.

A reproduktív korú nők 30-40%-ában a tünetek jelentős mértékben korlátozzák a szokásos életvezetésüket, mintegy 5%-nak pedig legalább egy olyan tünete van, amely az érintett időszakban teljes munkaképtelenséghez vezet. USA-beli adatok szerint ott 40 millió nő érintett, közülük több mint ötmillióan szorultak gyógyszeres kezelésre, elsősorban a jelentős hangulati és magatartási zavarok miatt.

És akire jól hat


A típusos eseteken túl egyéb változatok is előfordulnak. Érdekes módon egyes esetekben a fentiekben leírtakkal éppen ellenkezően, a havivérzés előtti időszak pozitív irányú kilengéshez vezet. Vannak, akik alig várják a menses előtti időszakot, mert akkor végre be tudják hozni lemaradásaikat, mivel jelentősen megnő az aktivitásuk. Rengeteg dolgot elvégeznek, mindent elintéznek, amivel korábban elmaradtak. Hangulatuk is jobb, kifejezett feldobottság is előfordulhat.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.